Ik heb het niet over de laatste nieuwe dieethype, of de belofte van één of andere goeroe dat je op korte tijd stinkend rijk kan worden met die bepaalde cryptomunt, of de meest recente complottheorie over één van de vele wereldproblemen waarmee we vandaag geconfronteerd worden. Nee, ik heb het over de verhalen die jij zelf allemaal bedenkt!
Want geef toe, dat brein van je heeft je toch al vaak serieus beduveld hè? Zeg eens eerlijk: hoeveel rampscenario’s die je hoofd heeft voorspeld, zijn ook effectief werkelijkheid geworden? Hoe vaak heb je een dialoog in gedachten opnieuw en opnieuw ‘geoefend’ en liep het gesprek uiteindelijk helemaal anders? Hoe dikwijls zit je met je hoofd in het verleden en weet je op den duur niet meer of de details van de verhalen die je steeds opnieuw herkauwt eigenlijk nog wel kloppen?
Fact of fake?
In feite zit ons hoofd er heel vaak naast! Als je een factchecker zou loslaten op de verhalen die ons brein produceert, zou die heel vaak de stempel ‘fake news’ mogen bovenhalen. Dat komt omdat de gedachtemachine die ons hoofd is, enorm veel fantasie heeft en erg goed is in overdrijven. Dat is te verklaren omdat ons brein ons wil behoeden voor mogelijk gevaar. Het kan er dus maar beter voor zorgen dat het onze aandacht trekt. En dat lukt nu eenmaal niet met onopvallende verhaaltjes. Dus maakt ons hoofd er spectaculaire, dramatische, gewichtige verhalen van die we moeilijk kunnen negeren.
Externe versus interne verhalen
Op zich hoeven verhalen niet problematisch te zijn, want we duiken er voortdurend in: we lezen, luisteren naar radio en podcasts, kijken naar series en films, voeren gesprekken met familie, vrienden en collega’s, … . Het grote verschil zit in wat we ermee doen. Van ‘externe’ verhalen beseffen we heel goed dat het maar verhalen zijn en dat we daar niet per se naar moeten handelen. Maar als het over ‘interne’ verhalen gaat, over de spinsels uit ons eigen hoofd, nemen we die meteen heel serieus en schieten we in de stress.
Wees je eigen factchecker
Ben je dat beu en wil je meer rust en minder spanning ervaren? Wees dan je eigen factchecker en filter alle onzin uit de verhalen die je brein bedenkt. Door de bullshit overboord te kieperen, blijft er veel meer energie over voor het beperkte aantal verhalen die écht je aandacht verdienen. En laat dan die verhalenbedenker maar los op mogelijke oplossingen i.p.v. op mogelijke problemen. Je zal versteld staan hoe aantrekkelijk jouw (levens)verhaal er dan kan uitzien!
Vind je het een hele uitdaging om je gedachten onder de loep te nemen en er de onzin uit te filteren? Je hoeft er niet alleen mee aan de slag te gaan, ik kan je hier zeker bij helpen. Nieuwsgierig? Neem contact met me op of boek rechtstreeks een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.