Beslissen is zoveel gemakkelijker als je het omgekeerd doet

Misschien denk je bij het lezen van die titel: “Oké Veerle, je begint stilletjes aan door te draaien. Omgekeerd beslissen? Waar heb je het in godsnaam over?”. En geen nood, ik begrijp het volkomen als je dit maar rare praat vindt.

Alleen weet ik zeker dat je – zoals de meeste mensen trouwens – regelmatig moeite hebt met het nemen van beslissingen. Dat je dagenlang blijft rondlopen met twijfels, dat je eindeloos wikt en weegt, dat je zo veel mogelijk scenario’s afspeelt in je hoofd, maar dat je ondanks al die overpeinzingen toch niet tot een beslissing komt.

Wat er gebeurt is het volgende: je kijkt naar de huidige omstandigheden en probeert op basis daarvan een beslissing te nemen. Je onderzoekt dus m.a.w. het NU om een keuze te maken voor DE TOEKOMST. Op zich klinkt dat heel logisch en het is ook wat je altijd hebt gedaan. Alleen loopt dat beslissen op die manier niet altijd van een leien dakje en stel je vast dat je (net iets te vaak naar je zin) ter plaatse blijft trappelen.

De onmogelijke vicieuze cirkel

De verklaring daarvoor is heel simpel: Je wringt jezelf in een onmogelijke vicieuze cirkel! Want waarschijnlijk formuleer jij tijdens het beslissingsproces zinnen in de trant van “Als ik meer dit had, dan deed ik dat, zodat ik zo kon zijn.”.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld daarvan: “Als ik minder moest rennen om alles gedaan te krijgen en meer vrije tijd had, dan zou ik meer tijd nemen voor mezelf, zodat ik een betere partner / vriendin / mama / collega / … zou zijn.”

-> Dus om meer de persoon te zijn die je zou willen zijn, moet je meer tijd nemen voor jezelf.

-> En om dat te kunnen, moet je minder rennen om alles gedaan te krijgen en meer vrije tijd hebben.

-> Maar die extra vrije tijd is er momenteel niet en dus neem je geen tijd voor jezelf en dus ben je ook niet altijd de persoon die je zou kunnen of willen zijn. En dat zorgt uiteraard weer voor stress en nog meer rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.

Zie je hoe je zo in die fameuze ‘onmogelijke’ vicieuze cirkel terecht komt?

vragend mannetje

De kracht van omgekeerd beslissen

En daarom bij deze een pleidooi om omgekeerd te beslissen; om uit te gaan van het idee dat je je doel al hebt bereikt (in het voorbeeld: de persoon zijn die je graag wil zijn) en te onderzoeken wat je gedaan hebt om daar te geraken. En als je dat antwoord kent, kan je je de vraag stellen: “Hoe kan ik dat ook NU al doen?”.

Je vertrekt dus niet langer van de huidige omstandigheden bij het nemen van beslissingen, maar je maakt een tijdreis naar de toekomst en geeft jezelf van daaruit advies. I.p.v. met een zekere angst te kijken naar wat nog komen gaat, ga je uit van succes en werk je zo je weg terug naar het nu.

Ik weet dat deze manier van keuzes maken een serieuze mindswitch van je vraagt. En hoogstwaarschijnlijk gaat het heel onnatuurlijk en ongemakkelijk aanvoelen in het begin. Maar het is wel dé ultieme manier om je doelen te halen en je dromen te realiseren!

En nu jij!

Kijk eens naar een keuze waar jij momenteel mee worstelt en probeer eens omgekeerd te beslissen.

Ga naar een moment in de toekomst waarin je je doel hebt behaald en vraag je af:

  • Wat zou de succesvolle ik gedaan hebben om daar te geraken?
  • Wat zou ik doen als ik wist dat ik sowieso zou slagen?

Vertrouw erop dat je uiteindelijk de goede beslissing zal nemen, want je buikgevoel is altijd juist.

Veel succes ermee!

P.S.: Als je omgekeerd zou beslissen, zou je dan wel of niet investeren in een traject bij Consento om de beste versie van jezelf te worden? Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken!

P.P.S.: Met veel trots mag ik aankondigen dat ik recent ben aangesloten bij de multidisciplinaire praktijk Groep Sam in Bree. Als je surft naar www.groepsam.be ontdek je het volledige aanbod waarmee wij mensen willen helpen.

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.