Trap jij in de val?

Onze reis is geboekt, afspraken met vrienden zijn in de agenda gezet en de lijst met eventuele uitstapjes voor de maanden juli en augustus begint al serieus lang te worden. Hoewel het nog maar juni is, ben ik al geruime tijd vanalles aan het bedenken en plannen en vliegen de uitnodigingen en reclames met toffe mogelijkheden me om de oren. Terwijl ik mijn agenda er weer bij neem om een nieuw event te noteren, schiet de gedachte door mijn hoofd dat het dit jaar een topzomer moet worden. En tegelijkertijd betrap ik mezelf op een sluimerend gevoel van onrust.

Gelukkig ken ik mezelf ondertussen goed genoeg om de alarmsignalen op tijd op te merken en beslis ik om even op de rem te gaan staan en kritisch te onderzoeken wat er aan de hand is. En al snel is duidelijk dat mijn FOMO (fear of missing out) weer in alle hevigheid toeslaat.

Het is niet omdat het kan, dat het ook moet

Regelmatig start ik mijn dag met het idee dat ik alles eruit moet halen dat erin zit. En met een (zomer)vakantie in het vooruitzicht, beperkt die drang zich niet tot één dag, maar verspreidt zich dat over een hele periode. Overgiet dat gegeven met een saus van talloze mogelijkheden en je ziet de FOMO-bui al hangen. Maar het is niet omdat iets kan (vaarwel coronamaatregelen, hallo vrijheid-blijheid) dat het ook moet.

Trap niet in de val van sociale verwachtingen

Je moet tegenwoordig met al die sociale media sterk in je schoenen staan om niet in de val van sociale verwachtingen te trappen. Want het kuddedier in ons is heel gevoelig voor de verhalen, foto’s en video’s waarmee je overstelpt wordt. Een zonovergoten festival hier, een gezellige terrasje daar, fantastische bikinifoto’s op idyllische stranden,… Je loopt al snel het risico om jouw zomer maar heel gewoontjes te vinden en voor je het weet barst de (vaak onbewuste!) competitie los en streef je naar de overtreffende trap. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat de zomermaanden zo veel druk met zich meebrengen dat je straks vakantie nodig hebt om van je talrijke vakantieactiviteiten te bekomen!?! 

‘Wil ik dit echt?’

De enige vraag die er op hele drukke of twijfelmomenten toe doet, is de vraag ‘Wil ik dit écht?’. Is het antwoord geen volmondige ‘Ja!’, doe het dan simpelweg niet. Kies radicaal enkel voor die dingen waar je nood aan hebt of enorm veel goesting in hebt. Laat al die anderen zichzelf maar voorbij hollen en zich in september uitgeput afvragen waarom ze het niet wat rustiger aan hebben gedaan…

Grenzen stellen, is en blijft moeilijk. En dat niet alleen bij ‘lastige’ dingen, ook bij de leuke dingen gaan we soms te ver. Heb jij hier ook moeite mee? Dan kan ik misschien iets voor je betekenen want ‘grenzen stellen’ is één van de thema’s waarmee ik mensen help.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem contact met me op of boek rechtstreeks een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.