Hoor jij ook bij het clubje van de fakers?

Er is de laatste tijd een clubje ontstaan van fakers, van mensen die doen alsof. En de kans is vrij groot dat jij daar ook bij hoort! Het zijn personen die op de vraag “Hoe is het eigenlijk met je?” antwoorden met “Oh, wel goed!”. En dan ratelen ze allemaal een variant af van dit mantra: “Wie ben ik om te klagen? Anderen hebben het veel zwaarder. Ik heb nog werk. En, het belangrijkste van allemaal, we zijn gezond!”.

Nu zijn gezondheid en werk natuurlijk twee hele belangrijke elementen in ons leven en ben ik ook absoluut geen fan van geklaag en gezaag over dingen die je toch niet kan veranderen. Maar de crisis waar we ons met zijn allen door geploeterd hebben – en die trouwens nog volop aan de gang is – is van een hele andere orde. COVID-19 heeft alles zodanig door elkaar geschud dat het niet anders kan dan dat je daar stress van krijgt. De twee dingen die we als mens immers altijd nastreven zijn veiligheid en voorspelbaarheid. En ik hoef je niet te vertellen dat die twee door corona ver zoek waren.

De waarheid

Als jij dus vertelt dat het wel goed met je gaat, doe je de waarheid waarschijnlijk geweld aan. En dat doe je niet omdat je zo’n doortrapte leugenaar bent, maar wel omdat je dit riedeltje ook voortdurend tegen jezelf zegt. Je blijft het net zo lang herhalen totdat je het – hopelijk – op den duur zelf ook gaat geloven.

 

 

fake or fact

Wat wél waar is, is dat jouw brein en jouw stresssysteem gigantisch hebben afgezien lieve lezer. Al dat multitasken en improviseren is vermoeiend. Of neem het videobellen of het combineren van vele verschillende rollen op één plek, tegelijkertijd… En dan zwijgen we nog over de dingen waar je je mogelijks zorgen over maakte zoals je job, de gezondheid van jou en je dierbaren, de economie en bij uitbreiding over alles en iedereen.

De rust die je verdient

Natuurlijk zorgt zo’n lange periode van adrenaline en stress voor mentale uitputting en uiteraard voel jij je niet helemaal goed. Wat je jezelf en anderen ook probeert wijs te maken…. Wat we nu collectief nodig hebben is een periode van rust. Een tijd waarin we ons brein en lijf kunnen laten herstellen van de enorme stress waarmee het is geconfronteerd.

En dat allemaal liefst in een omgeving waarin we ons niet moreel verplicht voelen om onze eigen zorgen, angsten en stressgevoelens te relativeren. Of je nu wel of niet nog werk hebt, wel of niet gezond bent, wel of niet genoten hebt van je lege agenda,… Stress hebben we allemaal en éénieder van ons verdient het om te bekomen van wat er allemaal is gebeurd. Ook jij!

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.