Lenteschoonmaak in je hoofd

Je ziet dat je vriendin je WhatsAppberichtje gelezen heeft, maar jullie zijn al een uur verder en ze heeft nog niet geantwoord. Meteen spoken er allerlei gedachten door je hoofd: Heb ik iets verkeerd gezegd? Is ze kwaad op me? Ik ben duidelijk niet interessant of belangrijk genoeg om snel te reageren!

Of misschien herken je dit wel: iets verderop staan enkele collega’s gezellig te babbelen en te lachen aan de koffieautomaat. Als jij eraan komt, stopt het gesprek en het gegiechel. Je maag krimpt in elkaar en je vraagt je af of ze met jou aan het lachen waren. Je hoofd gaat onmiddellijk in overdrive en produceert gedachten als: Zie je wel dat mijn collega’s me niet moeten! Had ik maar gezwegen op de teamvergadering! Doe ik mijn werk wel goed? Zie ik er belachelijk uit in deze outfit?

Neem de gedachten weg bij bovenstaande voorbeeldjes en je zal zien dat de stress ook wegebt als sneeuw voor de zon. Want het is niet de situatie die ons stress bezorgt, het is wat wij erover denken dat allesbepalend is. Ga maar eens na waar gevoelens – en dus ook stressgevoelens- vandaan komen. Juist ja, van je gedachten! Je denk iets negatiefs en je voelt angst, schaamte, onrust,… Denk je daarentegen aan iets leuks, dan ontstaan er misschien kriebels in je buik, voel je je blij, energiek, misschien zelfs gelukkig!

Geen wonder dat de kracht van onze gedachten een onderwerp is dat mensen al eeuwenlang bezighoudt. Bijna 2000 jaar geleden zei de Romeinse heerser en filosoof Marcus Aurelius “The happiness of your life depends upon the quality of your thoughts.”. Wijze woorden die vandaag nog altijd relevant zijn!

Dat de impact van gedachten groot is, besef ik zelf ook al lang. Jaren zocht ik krampachtig naar de schakelaar om dat hoofd van me af en toe eens uit te zetten, om de mallemolen te doen stoppen. Maar dat knopje bestaat natuurlijk niet en al dat zoeken en vechten met mijn hersenspinsels, kost alleen maar energie. Vele boeken, opleidingen en gesprekken deden me inzien dat het niet gaat om minder gedachten hebben, het gaat om minder belemmerende en meer helpende gedachten hebben. Met dat inzicht staakte ik mijn zoektocht naar de aan/uit-knop en begon ik aan de verkenning van mijn overvolle hoofd. Ik schrok ervan hoeveel belemmerende overtuigingen, doemscenario’s en negatieve gedachtenspiralen er eigenlijk wel ronddwaalden. Maar langzaam maar zeker leerde ik al mijn ‘duiveltjes’ kennen. Ze vervangen door ‘engeltjes’ lukt niet altijd, maar oefening baart kunst. Ik merk de negatieve gedachten nu veel beter op en kan ze steeds sneller vervangen door positieve gedachten als dat nodig is. En nu, zo veel tijd later, is het onderzoeken en aanpakken van gedachten één van mijn favoriete stressbeheersingstools.

Ik doe daarom een warme oproep om in deze periode van het jaar niet alleen je huis een flinke poetsbeurt te geven, maar ook lenteschoonmaak te houden in je hoofd. Ga op zoek naar jouw denkfouten, vastgeroeste gedachtenpatronen, belemmerende overtuigingen en leer anders naar situaties kijken zodat stress je niet in zijn greep krijgt! Kan je hier wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek en ontdek wat ik voor je kan betekenen.

Groetjes
Veerle

Wil jij ook af van alle stressvolle gedachten die je leven bepalen? Laat mij je helpen bij een mentale lenteschoonmaak! Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ik vertel je meer over de kracht van gedachten.

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.