Weg met de positiviteitsdictatuur

Ooit wel eens een dipje gehad en op het internet, in boeken of in magazines op zoek gegaan naar tips om van dat vervelende, neerslachtige gevoel af te geraken? Dan weet ik 100% zeker dat je overal las over het belang van positiviteit. Maar altijd op zoek moeten gaan naar de positieve kant van het verhaal, focussen op de goede dingen in je leven, erop vertrouwen dat na regen zonneschijn komt,… Dodelijk vermoeiend vind ik het. En dat niet alleen. Als je het mij vraagt, is het een verontrustende trend!

Positiviteitsdictatuur

Heel wat zelfhulpboeken hebben hetzelfde mantra: als je maar positief genoeg denkt, kan je alles bereiken. En zo ontstond langzaam maar zeker wat ik noem de positiviteitsdictatuur: de niet-aflatende druk om bij elke vorm van negativiteit het positieve te zien en dus eigenlijk onder alle omstandigheden gelukkig te zijn.

Maar de realiteit is anders. We hebben allemaal wel eens tegenslag of voelen ons ellendig. Hebben we dat dan aan onszelf te danken omdat we onvoldoende positief in het leven staan of te negatief hebben gereageerd? Als je gevoelig bent voor de positiviteitsdictatuur lijkt het van wél en die vaststelling maakt me verdrietig en boos.

Streven naar positiviteit heeft net een negatief effect

Nu hou ik hier geen pleidooi tégen positiviteit. Verre van! Maar naar mijn gevoel is de slinger compleet doorgeslagen en zijn we te obsessief bezig met positiviteit. Geluk en positiviteit lijken zowel een doel als een verplichting te zijn. En precies daarin schuilt het mogelijke gevaar. Want naar jezelf kijken en aan jezelf werken is goed, maar enkel als je er niet in overdrijft. Want als je jezelf voorhoudt dat je constant positief moet zijn, word je net ongelukkig bij de vaststelling dat je daar niet altijd in slaagt.

Acceptatie i.p.v. ongebreidelde positiviteit

Ik denk dat je ondertussen al doorhebt dat ik niet geloof in ongebreidelde positiviteit. Maar ik heb een suggestie over hoe je dan wél om kan gaan met negatieve dingen in je leven. Voor mij is het sleutelwoord acceptatie. Erkennen dat pijn een onvermijdelijk gegeven is in ons leven en dat we die pijn door ze krampachtig te onderdrukken (of er verplicht positief naar te kijken!) alleen maar erger maken.

In plaats van geluk na te streven, kunnen we beter een waardevol leven nastreven. Dat is sowieso voor iedereen anders en niet de eenheidsworst die de positiviteitscultus ons voorhoudt. En het is niet zo dat dingen die belangrijk voor ons zijn, ons altijd gelukkig maken. (Denk maar aan gepieker over je kind dat je doodgraag ziet of die moeilijke opdracht op je werk dat je superleuk vindt.) Maar ook al is iets soms moeilijk, een waarde nastreven voelt wél altijd als de moeite waard. En dat is een pak realistischer dan altijd positief zijn…

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.