De heilige formule van de 3 p’s

Het is niet omdat ik al een hele tijd geen artikel meer heb geschreven, dat ik de afgelopen tijd heb stilgezeten. Integendeel zou ik zeggen, want ik heb op professioneel vlak heel wat wegen verkend, bewandeld en ook weer achter me gelaten. Wie me kent, staat daar niet van te kijken en weet ik dat nu eenmaal veel uitdaging en afwisseling nodig heb en dat ik als loopbaanbegeleider graag practice what I preach. En dat is om niet te blijven hangen in een job waar ik niet gelukkig van word.

Maar genoeg over mijn persoonlijke zoektocht. Ik wil je graag vertellen over de formule van de 3 p’s: poen, prestige en plezier. Dit ‘heilige’ driemanschap stelt dat je alleen iets moet doen als het je minstens twee van de drie woorden oplevert.

Kan je met een bepaalde job (veel) geld verdienen en vind je het leuk? Ga er dan zeker voor en trek het je niet aan dat deze klus misschien niets betekent voor je cv of professionele status. Hetzelfde geldt voor een zware opdracht die goed is voor je netwerk/ervaring/prestige en je bankrekening. Het feit dat het misschien tijdelijk zwaar is en minder plezier oplevert is geen drama, want je respecteert nog steeds de heilige formule: minstens 2 van de 3 p’s.

Een ander paar mouwen zijn alle zaken die slechts 1 p opleveren. Hoe graag je het ook anders zou zien, met alléén plezier of prestige of poen kom je er niet. Dan gaat het vroeg of laat schuren en loopt je batterij leeg. En hoewel deze formule bedoeld is om in de werkcontext toe te passen, vind ik dat je deze zienswijze ook prima kan vertalen naar andere domeinen in je leven. Gemakkelijkheidshalve maak ik er dan de pak-formule van en moet je op zoek gaan naar plezier, algemeen belang en kernwaarden.

Kijk de volgende keer dus kritisch naar een vraag om iets te doen en hou de pak-formule in je achterhoofd. Sluit het aan bij je kernwaarden (dat wat je echt belangrijk vindt) en vind je het plezant? Doen! Niet super leuk, maar wel goed voor het algemeen belang en passend bij je waarden? Ook doen!

Enfin, je hebt natuurlijk al lang door wat ik bedoel. 😉 Ik ben benieuwd wat je van de formule vindt!

 

Loopbaanvragen waar je niet uit geraakt met deze formule alleen? Misschien kan loopbaanbegeleiding iets voor jou betekenen! Meer info vind je hier.

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.