Hoe je van stresstember weer september kan maken door te werken aan je werk

De eerste werkdagen na een vakantie vind ik altijd lastig. Dan moet ik weer wennen aan het vroeger opstaan, de strikte deadlines, de vele afspraken,… Ik lijk dan precies een dieselmotor die even tijd nodig heeft voor hij weer helemaal op dreef is. Gelukkig duurt dat gevoel meestal maar twee, hooguit drie dagen en zit ik dan weer helemaal in mijn werkritme en ga ik er met veel goesting tegenaan. Maar wat als die motor maar blijft sputteren en je in september alweer snakt naar je volgende vakantie?

Als dat bij jou het geval is, voelt september waarschijnlijk aan als stresstember; als de maand waarin het pijnlijk duidelijk wordt hoe groot het verschil is tussen de loopbaan die je jezelf toewenst en het werkleven dat je werkelijk leidt. Zo’n vaststelling zorgt natuurlijk voor stress en maakt veel mensen onzeker. Onzeker over loopbaankeuzes die ze gemaakt hebben, onzeker over hun capaciteiten, onzeker over de toekomst,… Angst, maar ook ontevredenheid en frustratie sluipen stiekem hun (professionele) leven binnen en voor ze het weten is er een voortdurend en knagend gevoel van onrust.

Vermits we ongeveer de helft van onze ‘wakkere’ tijd spenderen op het werk (ik ga gemakkelijkheidshalve even uit van de verdeling 8 uur slapen – 8 uur werken – 8 uur voor overige dingen), heeft die job een enorme impact op ons welbevinden. Wie zich goed voelt op zijn werk is gezonder en productiever en plukt daar natuurlijk ook de vruchten van daarbuiten, want de scheiding werk-privé vind ik wat dat betreft klinkklare onzin. Hoe je je op je werk voelt heeft immers ook invloed op hoe je er thuis bijloopt en omgekeerd.

Werk aan je werk: volg loopbaanbegeleiding

Gelukkig hoef je niet bij de pakken te blijven zitten en kan je werken aan je werk door bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding te volgen. Dit is een proces waarbij het ontdekken, versterken of ontwikkelen van je loopbaancompetenties centraal staat. Het laat je toe om nu en in de toekomst je loopbaan in handen te nemen en een positie op de arbeidsmarkt te realiseren die echt bij je past en waar je energie en voldoening uit haalt.

Benieuwd wat het precies inhoudt? Lees er hier alles over!

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.