Hoe je van stresstember weer september kan maken door te weten waar je naartoe wil

Stel je eens voor dat je je koffer moet pakken, maar dat je de reisbestemming niet kent. Hoe zou jij daaraan beginnen en hoe zou je je voelen? Los van het feit dat ik sowieso moeilijk kan kiezen en altijd te veel meesleur op reis, zou dit voor mij een haast onmogelijke opdracht zijn. Want hoe ga ik beslissen wat ik meeneem als ik niet weet of ik naar het koude noorden ga of naar het warme zuiden!? En of ik dus met andere woorden nood heb aan dikke, wollen truien of aan zwierige, luchtige kleedjes?

De controlefreak in mij zou op alles voorbereid willen zijn en dus voor elk soort weer (warmte, koude, regen,…) iets meenemen. Maar zo zit je al snel aan een gigantische hoop bagage en keuzestress all over the place! “Ga ik voor drie lange broeken of is twee voldoende? Ik moet bloesjes met korte, maar ook met lange mouwen inpakken, maar ja, welke en hoeveel? Welke schoenen passen bij deze outfits?” Zie je al voor je hoe mijn halve kleerkast de revue zou passeren, maar hoe dat koffer na uren getwijfel nog niet gepakt zou zijn?

Als je bestemming niet duidelijk is, is kiezen een vermoeiende opgave

Als je bestemming niet duidelijk is, is kiezen een vermoeiende opgave. En het ergst van al is het gegeven dat je eigenlijk al op voorhand weet dat je niet tevreden gaat zijn over de gemaakte keuzes. (Ah ja, want als je het noorderlicht bewondert had je toch ook graag dat prachtige paar oorverwarmers bij gehad en die bijpassende sjaal, maar zitten er nu drie bikini’s in je koffer met een kleurrijke pareo.)

Creëer rust door te weten waar je naartoe wil

Een vakantie met onbekende reisbestemming heb je misschien niet meteen in het verschiet, maar ik zie in de praktijk wel heel vaak mensen die hun leven leiden op een vergelijkbare manier. Ze hebben geen idee waar ze naartoe gaan met hun leven en doen dus maar wat. Zo sleuren ze hopen dingen met zich mee die eigenlijk overbodig zijn (net zoals al die bagage); steken ze heel veel tijd in kiezen en ervaren ze daarbij voortdurend stress (want het juiste meenemen is ontzettend moeilijk) en zijn ze achteraf zelden tevreden over hun gemaakte keuzes (dit of dat item ontbreekt toch echt in mijn koffer).

Maak het jezelf niet zo moeilijk en creëer rust door te weten waar je naartoe wil. Denk na over je bestemming en wat je daar allemaal voor nodig hebt i.p.v. rond te schieten als een doelloos projectiel. Is je koffer pakken dan plots heel gemakkelijk? Waarschijnlijk niet, maar je gaat alleszins veel gerichtere en efficiëntere keuzes maken en zowel voor, tijdens als na de reis minder stress ervaren. En dat willen we toch allemaal, niet!?

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.