Is jouw stress ook besmettelijk?

Als student leek ik bij examens wel een reuzemagneet voor medestudenten. Eenmaal aan de aula of het lokaal aangekomen – goed op tijd, of wat had je gedacht ????? – vormde er zich altijd heel snel een groep rondom mij. Niet dat ik ‘miss popular’ was of zo, daar had het (jammer genoeg) niets mee te maken. De meeste collega-studenten zeiden op die momenten: “Jij bent altijd zo rustig! Van al die andere stresskippen hier word ik alleen maar nerveuzer.” En dus troepten een aantal studenten rond mij als kinderen rond de ballonnenclown op een feestje.

En dan kon de waanzin beginnen. 
“Zeg nog eens snel wat X is!”
“Help mij eens met dat lijstje van Y, want ik kan maar 5 van de 7 items opsommen.”
“Oh man, ik ga dat nooit kunnen!”
“Ik ben misselijk, ik denk dat ik me ziek ga melden!”
“Zou ik pro forma afgeven en tekenen?”

Zoals het ware stresskippen betaamt, begonnen ze elkaar te bestoken met vragen, maar deden ze voorál elkaars stressniveau razendsnel stijgen. En dan kwam ik ertussen en zei telkens iets in de trant van: “Stop die papieren weg en kalmeer! Al die stress gaat je niet helpen om je examen beter te maken, integendeel. En geloof in jezelf! Als je echt gestudeerd hebt, zal het wel lukken.”

Ik herhaalde die zinnen zo vaak, dat ik me af en toe als een haperende grammofoonplaat voelde. En het ergste van al is, dat die woorden eigenlijk niet eens veel effect hadden. Wat wél werkte, was mijn eigen rust. Mijn kalmte werkte bijna ‘besmettelijk’ en blijkbaar hoopten de anderen daar iets van over te nemen door zo dicht mogelijk in mijn buurt te zijn.

Het fenomeen emotionele besmetting

Ondertussen weet ik dat emotionele besmetting echt bestaat en dat hun reactie dus helemaal niet zo vreemd was. En als je niet vertrouwd bent met het fenomeen, ga dan maar eens bij jezelf na hoe dat voor jou werkt. Hoe voel je je als je partner je ’s ochtends met een brede glimlach begroet? Wat gaat er door je heen als je iemand ziet huilen? Wat gebeurt er met sportfans als hun team scoort of wint?

Of neem bijvoorbeeld je wekelijkse boodschappentocht in gedachten. Als de man of vrouw aan de kassa vriendelijk is en je winkelwaren met de glimlach scant, sta je er waarschijnlijk redelijk ontspannen bij. Maar o wee als de kassière je geen blik gunt en routineus en met een lange lip je boodschappen over de band laat gaan. De kans is groot dat je er zelf chagrijnig van wordt en grommelend met je winkelwagen de supermarkt buiten stapt.

Je krijgt wat je geeft

De manier waarop anderen je benaderen, heeft de kracht om je genegeerd, verdrietig of net heel gewaardeerd te doen voelen. Zodra iemand bepaalde emoties uit, hebben we als mens de neiging om net dezelfde emotie te gaan vertonen. En bij stress werkt dat dus ook!

Dat wetende, kan je daar op twee manieren je voordeel mee doen:

  • Ga eens na wat jij uitstraalt. Ben jij altijd aan het rennen, piekeren, twijfelen,…? Dan is jouw stress ongetwijfeld besmettelijk voor je omgeving en is het dus geen wonder dat je kinderen tijdens de ochtendroutine precies extra vervelend doen, dat je partner er als een brombeer bijloopt of dat alle collega’s op het werk lijken te klagen over de werkdruk en de stress. Hiermee bedoel ik uiteraard NIET dat het allemaal jóuw schuld is, maar je impact is wel groter dan je denkt. Je zal zien dat als één iemand zijn rust weet te vinden en te bewaren, dat vaak een aantal mensen volgen. Probeer het maar eens uit en laat me weten hoe het ging!
  • Kijk kritisch naar de mensen waarmee je je omringt. Laat je niet leegzuigen door de negativiteit van een ander, maar zoek personen op die je doen lachen, relativeren, vertragen,… Door emotionele besmetting op deze manier in te zetten, kan jij een graantje meepikken van de goede stressbeheersing van een ander. Dus waarom zou je het allemaal alleen doen als je jezelf ook kan helpen door je te omringen met de juiste mensen?

Om af te sluiten twee vragen om vandaag eens bij stil te staan:

  1. Ga je je nog laten besmetten met de stress van een ander?
  2. Welke emoties ga jij vandaag overbrengen op de mensen rondom je?

Mijn antwoorden hierop zijn duidelijk:

  1. Noooooo way!!
  2. Heel veel goesting om er een aangename dag van te maken.

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.