“Ja maar Veerle, ik weet helemaal niet waarom ik me zo ongemakkelijk voel. Ik kan dat rusteloze gevoel echt niet verklaren. En het ergste van alles is: ik heb helemaal geen reden om gestrest te zijn! Ik heb een goede baan, een lieve partner, een rijk gevuld sociaal leven,… Wat moet een mens nog meer hebben?”
En als ik dan even niet reageer en een oorverdovende stilte laat vallen, dan volgt er meestal iets in de trant van:
“En toch hè, toch voel ik me eigenlijk heel opgejaagd en totaal niet goed in mijn vel. Het lijkt wel alsof er een constante mist hangt in mijn hoofd. Op de één of andere manier heb ik dus toch echt wel last van stress! (diepe zucht)”
Zulke dingen hoor ik in de praktijk heel vaak en het eerste wat me daar bij opvalt is dat mensen altijd op zoek gaan naar een rationele verklaring voor hun gevoel. Pas als er een échte reden is, mogen we van onszelf stress ervaren. Maar wat is dat, een ‘echte reden’? Wanneer is het gerechtvaardigd om je gespannen te voelen? En waarom moeten we ons verstand erbij gaan sleuren als ons gevoel heel duidelijk aangeeft: ‘er moet iets veranderen, dit is niet oké’?
Stress hebben = falen
Hoewel we allemaal spanning ervaren en stressgerelateerde problemen nog nooit zo aanwezig waren als vandaag, rust er toch nog steeds een taboe op stress. Het idee leeft dat alleen zwakke mensen hun stress niet de baas kunnen en dus blijven we doorgaan. We vertellen onszelf dat we echt geen reden hebben om gestrest te zijn en steken nog een extra tandje bij. Doorzetten, dat is wat we moeten doen, want falen is geen optie.
Maar hoe hard we ook proberen en hoe goed we onszelf ook trainen in het negeren van de stresssignalen, dat onbehaaglijke gevoel blijft. En dat is dan weer een nieuwe bron van stress en voor je het weet, beland je zo in een neerwaartse spiraal en lijkt op den duur de grond onder je voeten weg te zakken.
Onrealistische doelen als ultieme bron van stress
Hoewel een stressgevoel heel persoonsgebonden is, kunnen we wel stellen dat iedereen in de huidige tijden redenen heeft om stress te ervaren. Deels is dat te verklaren door het feit dat de doelen in ons leven nog nooit zo onrealistisch zijn geweest als vandaag. In de media zien we alleen maar beelden van succesverhalen; van knappe, strakke lijven; van mooi ingerichte, opgeruimde huizen; van spetterende feestjes en van adembenemende uitstappen,… Als we onszelf daarmee vergelijken is dat dé manier om stress te maximaliseren. Want we willen álles en geloven ook dat het kán, want de anderen kunnen het toch ook? Zo ontstaan extreem hoge verwachtingen en een enorme druk om aan al die ideaalbeelden te voldoen. We vergeten alleen dat die doelen absoluut niet realistisch zijn!
Rare stressfactor: fijne gebeurtenissen
En misschien denk je nu: “Dat kan wel allemaal zijn, maar ik trap niet in die valkuil. Ik vergelijk mezelf niet voortdurend met anderen en tóch heb ik stress!” En dat zou helemaal kunnen kloppen! Misschien heb je de afgelopen tijd zelfs heel veel leuke dingen meegemaakt in je leven en ben je bijvoorbeeld getrouwd, ben je gepromoveerd op het werk of heb je die toffe reis gemaakt naar de bestemming van je dromen.
Geniet dan volop van de mooie herinneringen, maar weet dat álle grote gebeurtenissen spanning opleveren, dus ook die dingen waarvan je alleen geluk verwacht. Wees daarom zelfs dan alert voor signalen dat het wat veel wordt en je even ontspanning nodig hebt. En je ziet, dat ‘onverklaarbare stressgevoel’ is misschien dus toch niet zo vreemd als je op het eerste gezicht dacht…
Neem je stressgevoelens serieus
Als er dus nog eens een gevoel van stress opduikt, neem dat dan serieus en probeer het niet te relativeren en weg te zetten met ‘ik heb geen reden om gestrest te zijn’. We hebben allemaal ons eigen stresstype, ons eigen patroon en onze eigen triggers die spanning uitlokken. Leer daarom de signalen op te merken die jou vertellen dat je last hebt van stress zoals buikpijn of prikkelbaar zijn en reageren met een kort lontje. Probeer de denkpatronen te achterhalen die jou stress bezorgen want daar ligt ook de sleutel om te ontdekken wat ertegen helpt!