“Want ik ken mezelf”

“Tegenwoordig ga ik tijdens een vergadering op mijn handen zitten, want ik ken mezelf!” Een jonge vrouw vertelde me dat dit haar strategie is om tijdens een overleg niet meteen haar hand op te steken bij de vraag wie dat nieuwe project of die extra taak op zich wil nemen. Iemand anders vertrouwde me toe dat ze blokken met fictieve afspraken in haar agenda zet. Ze heeft die momenten nodig om haar eigen werk in te kunnen halen dat is blijven liggen terwijl ze collega’s spontaan aan het helpen was met tal van zaken.

Bij beide voorbeelden zie je dat de vrouwen in kwestie nog niet helemaal geleerd hebben hoe ze assertief kunnen reageren en nee kunnen zeggen zonder zich schuldig te voelen. Maar je kan hier ook uit afleiden dat verandering begint met goede zelfkennis. Ze weten van zichzelf dat ze geneigd zijn om meteen ja te zeggen op elke vraag, ook al past dat helemaal niet bij hun eigen agenda of noden van het moment. En dus gaan ze op zoek naar manieren om met die zelfkennis om te gaan. Want ze voelen, bewust of onbewust, dat zelfkennis de sleutel is tot een beter leven, eentje dat voldoening biedt.

Maar jezelf goed kennen, is allesbehalve simpel. Het is opmerkelijk hoe gemakkelijk je jezelf verliest in de verwachtingen van anderen. Bovendien staat ons dagelijks leven bol van deadlines en sociale verplichtingen en is er zelden tijd over om te reflecteren over wie je bent en wat je werkelijk wil. Geen wonder dus dat je jezelf in deze context dreigt te verliezen.

De gevolgen hiervan zie ik in mijn praktijk voortdurend: mensen die worstelen met gevoelens van leegte, verwarring en een algemeen gevoel van ontevredenheid. Ze geven aan dat er iets niet klopt, maar dat ze ook niet weten wat er dan precies moet veranderen. Nochtans is het antwoord daarop in essentie simpel. Herontdek jezelf! Of het nu gaat over je carrière, je relaties, je stressbeheersing, je zelfzorg,… zelfkennis is essentieel om de keuzes te maken die het best aansluiten bij wie je bent en wat je nodig hebt; het is noodzakelijk voor een beter leven.

En geloof me, ik kan dat hier nu wel met veel stelligheid zeggen, ook ik ben vaak zoekend en raak de verbinding met mezelf nog regelmatig kwijt. Maar toen ik anderhalve week geleden veertig werd, moest ik toch met de glimlach vaststellen dat ik ouder worden helemaal niet zo erg vind. Want door mezelf steeds beter te kennen, wordt mijn leven er alleen maar beter op. En dat gun ik jou ook!

Probeer jij al een tijdje een doel te raken zonder te weten waar het doelwit eigenlijk is? Laat mij je helpen om jezelf terug te vinden ondanks alle chaos. Samen gaan we op zoek naar jouw unieke blauwdruk zodat je keuzes kan gaan maken die helemaal bij je passen en een nieuw hoofdstuk van je leven kan beginnen.

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.