Wie of wat is jouw stressbarometer?

Als de ochtendroutine hier thuis met abnormaal veel gemopper en geklaag gepaard gaat, weet ik hoe laat het is: iemand van ons heeft (te veel) stress. En het maakt niet uit om welk gezinslid het gaat – of ik het zelf ben, mijn man of één van de kinderen – tijdens de ochtendspits zijn alle elementen aanwezig om de bom te doen ontploffen. Want ja, ’s morgens moeten er natuurlijk allerlei dingen gebeuren en dat binnen een beperkte tijd.

De cocktail van tijdsdruk, vele taken en misschien nog een ochtendhumeur bij de één of de ander is explosief. Als je daar dan nog stress aan toevoegt, is het alsof je een mentos in een fles cola laat vallen! (check dit filmpje als je niet weet wat er dan gebeurt)

Moppersmurf
Als ík de gestresseerde van dienst ben, kan ik weinig tot niets van de kinderen verdragen. Dan erger ik me mateloos aan hun getreuzel bij het ontbijt, dan word ik ontzettend boos om een vlek tandpasta op hun pyjama of – dat is helemaal de hel! – op hun zuivere, net uit de kast genomen kleren en dan kan ik het niet hebben als ze blijven twijfelen over de koek of het stuk fruit dat die dag mee naar school moet.

Dus wat ga ik dan doen? Mopperen, commentaar geven op alles wat ze doen en laten, hen aanmanen om

  • door te doen
  • eindelijk te kiezen
  • elkaar met rust te laten
  • zélf aan hun turngerief te denken

en vul zelf maar verder aan.

Maar wat gebeurt er in de praktijk denk je? Inderdaad, net het tegenovergestelde van wat ik wil! Getreuzel, geruzie en allerlei dingen die misgaan zetten de toon met uiteraard nog méér tijdsgebrek tot gevolg. En voor ik het weet, ben ik dan aan het roepen en tieren en is iedereen boos op elkaar.

De roepende mama met een schuldgevoel

Tegen de tijd dat we dan op school aankomen, zijn de gemoederen meestal bedaard en bekruipt me altijd een gigantisch schuldgevoel. Ik wil helemaal geen kwade, roepende mama zijn en ik wil al helemaal niet dat we boos afscheid nemen aan de poort en op die manier aan onze dag moeten beginnen.

Als ik terug naar huis fiets, besef ik dan telkens weer hoe veelzeggend het verloop van de ochtendroutine bij ons is. Eigenlijk is het één gigantische stressbarometer. Verloopt alles vlot en gemoedelijk, dan zit het ook goed met de stressbeleving van de gezinsleden. Maar o wee als het er weer eens bovenhands op zit tijdens de ochtendspits. Dan kan je er zeker van zijn dat één van ons serieus onder spanning staat en daarmee in één klap alle anderen in huis besmet met zijn of haar stress.

Nu is het uiteraard niet de bedoeling om een schuldige te zoeken bij zo een verhaal want daar schiet niemand iets mee op. Maar het is wél zinvol om na te gaan wie of wat jóuw stressbarometer is! Misschien maak je in tijden van stress wel opvallend vaak ruzie met je lief of misschien erger je je plots aan die collega waar je het eigenlijk goed mee kan vinden? Of wat met die routineklusjes die normaal gezien weinig moeite kosten en nu een gigantische berg lijken waar je over moet?

Jouw persoonlijke stressbarometer
Stress is geniepig omdat het vaak onopgemerkt je leven binnensluipt, maar ook vele gedaanten aan kan nemen waardoor je de boosdoener niet altijd meteen ontmaskert. En net daarom is het belangrijk om heel goed jouw eigen alarmsignalen te kennen; om te weten wat jouw persoonlijk stressbarometer is.

Om je op weg te helpen, zette ik alvast de meest voorkomende lichamelijke en mentale klachten bij stress, voor je op een rij.

Stress, overspannen
of burn-out?

Iedereen heeft wel eens stress. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar wanneer ga je erover en kan stress je ziek maken en in een burn-out resulteren?
Vraag het e-book aan en doe de test! Zo krijg je een betrouwbare indicatie van overspannenheid en burn-out.