Hier terecht gekomen omdat je je net hebt ingeschreven
voor de adventchallenge rond zelfcompassie? Super! Bedankt!
Nog niet ingeschreven? Doe het snel via deze link want het kan nog steeds!
Om op een goede manier met stress om te gaan en gelukkig in het leven te staan, is het belangrijk dat je een gezonde relatie met jezelf ontwikkelt. Zelfcompassie kan je daarbij helpen omdat je in plaats van jezelf te veroordelen bij moeilijkheden met meer mildheid naar jouw rol in het verhaal kijkt.
Wat is zelfcompassie?
Volgens dé zelfcompassie-expert Kristin Neff, bestaat het uit drie componenten:
- opmerken wat moeilijk voor je is (mindfulness)
- zien dat je niet alleen staat in wat je ervaart
- vriendelijkheid voor jezelf (= zorgdragen voor wat je nodig hebt)
In de praktijk doen we meestal net het tegenovergestelde. Als we (het idee hebben te) falen, schiet onze innerlijke criticus meteen in actie en slagen we er niet in om onszelf te steunen. Integendeel! We voelen ons alleen in onze imperfecties, schamen ons, voelen ons schuldig,… en gieten zo een extra laagje met moeilijke emoties over het oorspronkelijke probleem.
Opmerkelijk genoeg lukt het ons veel beter om begripvol en mild te zijn als een vriend(in) een vergelijkbaar probleem heeft. Dan zijn we wél in staat om te zien dat imperfecties menselijk zijn en kunnen we wél dingen in perspectief plaatsen. En dat is precies waar zelfcompassie over gaat: vriendschap sluiten met jezelf en even begripvol zijn voor jezelf als voor je vrienden.
Misvattingen over zelfcompassie
Er bestaan jammer genoeg heel wat misvattingen over zelfcompassie die je er wel eens zouden van kunnen weerhouden om vriendelijker met jezelf om te gaan. Ik haal ze graag onderuit zodat niets je in de weg staat om beter te worden in zelfcompassie (en dus een gelukkiger leven te leiden).
- Zelfcompassie is een vorm van zelfmedelijden
Als je medelijden hebt met jezelf, voel je je het slachtoffer van de situatie en voel je je alleen in je problemen. Zelfcompassie daarentegen zorgt net voor een gevoel van verbondenheid omdat het gaat over ‘gedeeld lijden’ (= iedereen krijgt te maken met tegenslag) en maakt dat je gemakkelijker tot actie komt om het probleem aan te pakken. - Zelfcompassie is gemakzuchtig
Mensen aarzelen soms om milder met zichzelf om te gaan uit angst dat ze zichzelf te veel zouden toestaan. Maar zelfcompassie betekent dat je onderzoekt wat het beste voor jezelf is en daar ook naar handelt. Zo is twee zakken chips eten omdat je je slecht voelt bijvoorbeeld géén zelfcompassie.
Als je het onderscheid tussen zelfcompassie en gemakzucht moeilijk vindt, stel jezelf dan de vraag “Schaadt dit mij op lange termijn?”. Is het antwoord ‘ja’, dan is het geen zelfcompassie!
Je kan het vergelijken met een compassievolle mama. Die zal haar kind(eren) ook niet toestaan om alleen maar junkfood te eten en voortdurend te spijbelen. Dat zou op en top gemakzuchtig zijn.
Zelfcompassie voorkomt gemakzucht juist doordat het je helpt om te kiezen voor wat goed voor je is op de lange termijn, maar op zo’n manier dat je het ook kan volhouden. - Zelfcompassie is een manier om de schuld van je af te schuiven
Zelfcompassie betekent niet dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gedrag. Integendeel! Door tekortkomingen niet te zien als een persoonlijk falen, maar als onderdeel van het ‘mens zijn’, is het veiliger om fouten toe te geven en ervan te leren. Om dus je verantwoordelijkheid te nemen met andere woorden en niet om de schuld van je af te schuiven. - Zelfcompassie is egocentrisch
Zelfcompassie is allesbehalve egocentrisch. Je zult je net meer verbonden voelen met anderen als je ook jezelf op een vriendelijke manier behandelt.
Zelfkritiek daarentegen is wél egocentrisch omdat je zo hard focust op je eigen fouten en je tekortkomingen en op die manier de verbinding verliest met de mensen om je heen. Zelfkritiek isoleert terwijl zelfcompassie verbindt. - Zelfcompassie ondermijnt je motivatie
Heel wat mensen denken dat zelfkritiek motiveert. Maar uit onderzoek blijkt dat ze net meer last hebben van faalangst en uitstelgedrag dan mensen met een hoge mate van zelfcompassie.
Zelfcompassie verhoogt de innerlijke motivatie en zorgt ervoor dat je meer kan genieten van de weg naar je doel. Vertrouwen i.p.v. angst wordt dan je drijfveer om te leren en hierdoor is er minder bewijsdrang en meer ruimte om fouten te maken.
En nu aan de slag
Ben je overtuigd dat zelfcompassie ook iets voor jou kan betekenen? Neem dan deel aan de gratis adventchallenge en krijg vanaf 1 dec elke dag een concrete tip in je mailbox! Inschrijven kan door hier te klikken.
Smaakt het naar meer en wil je een diepgaander traject starten? Neem contact met me op of maak zelf een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we bespreken de mogelijkheden!